Blíží se Vánoce, tedy svátky, které jsou primárně spojené s rodinou, dárky, snad i klidem a pohodou a také jídlem.
Právě během těchto několika dní, na něž se chystáme několik týdnů dopředu, jíme často více než obvykle. To se následně odráží nejen na naší váze, ale především na tom, jak se po jídle cítíme. Pocity těžkosti a přejedení nejsou výjimkou. Neulehčí ani rodinné návštěvy, během nichž kromě jídla nechybí ani alkohol. Pokud chcete letošní svátky strávit nejen v klidu, ale s pocitem lehkosti, máme pro vás několik tipů, jak toho dosáhnout.
Odlehčení české klasiky
Česká klasika je sice chuťově vynikající, ale rozhodně není pro celý trávicí systém nejlehčí. Pokud proto toužíte po změně, měli byste se soustředit na vyřazení ingrediencí, které váš žaludek zatěžují. Jednou z nich je například i majonéza, jíž řada z nás při dochucení salátu nešetří. V celém pokrmu přitom vůbec není potřeba. „Existují i alternativní recepty na bramborový salát, v nichž kromě brambor naleznete jen panenský olivový olej, citronovou šťávu a vhodné koření. Ještě navíc je to velmi jednoduché,“ říká Ing. Robert Žižka, ředitel organizace Prameny zdraví a průkopník medicíny životního stylu, nového vědního oboru, který se v současné době etabluje na evropském kontinentu.
Pokud chcete svůj salát ještě něčím ozvláštnit, skvělým doplňkem brambor je například červená řepa. Na takový salát se pak výborně hodí hořčicová zálivka, na kterou potřebujete dijonskou hořčici, sójovou smetanu, citronovou šťávu, trochu cukru, špetku soli a pepře. Další variantou je bramborový salát s houbami, který je navíc velmi jednoduchý a jeho příprava vyžaduje minimum času. Stačí totiž jen smíchat uvařené brambory, houby v kyselém nálevu a nadrobno nakrájenou cibuli.
Vsaďte na ořechy
Řada z nás má Vánoce spojené s cukrovím a spoustou sladkého. Pokud přemýšlíte, jak tyto sladké pochutiny nahradit zdravějšími ingrediencemi, vsaďte na ořechy. Ty jsou, na rozdíl od rohlíčků a lineckého, pro naše tělo přínosné. „Hrst ořechů denně může snížit riziko infarktu a úmrtí na srdeční onemocnění na polovinu. Konzumovat byste měli především vlašské, lískové (a případně i pekanové) ořechy, pistácie a mandle. Ty totiž patří mezi nejzdravější druhy ořechů,“ doporučuje Robert Žižka.
Stejně jako u každé potraviny, i v tomto případě musíte myslet na známé pravidlo „všeho s mírou“. Ořechy obsahují velké množství tuku, a tak se jejich nadměrná konzumace nemusí vyplatit například při redukční dietě. Jako náhrada sladkého cukroví během vánočních svátků ale poslouží skvěle, plus mohou být dobrým základem pro zdravější variantu sladkého. „Z mletých vlašských ořechů se dají upéct velmi dobré koláčky, stačí jen přidat celozrnnou pšeničnou mouku, mleté lněné semínko, karobové bonbony, vanilku a javorový sirup a koláčky jsou na světě,“ radí Žižka.
Dostatek ovoce a zeleniny
Ani o vánočních svátcích byste neměli zapomínat na dostatečný příjem ovoce a zeleniny. „Jedná se o potraviny bohaté na vlákninu, zejména ovoce navíc obsahuje velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě. Dostatečný příjem těchto potravin navíc zvyšuje pocit sytosti, tudíž pak nebudete mít potřebu sníst vše, co se na stole nabízí, a to včetně cukroví, chlebíčků či jednohubek,“ vysvětluje Robert Žižka.
V neposlední řadě je ovoce a zelenina zdrojem vitamínů, které pomáhají chránit organismus před viry a bakteriemi. „Ideálním způsobem, jak konzumovat dostatek ovoce, je dát si místo sladkého dezertu ovocný salát. Díky cukrům obsaženým v ovoci si dopřejete sladkou chuť, zároveň ale uděláte něco pro své zdraví, a navíc vám po něm nebude těžko. Nakrájejte například jablka, hrušky, pomeranč a ananas, salát posypejte rozinkami a dostanete chutnou a sladkou tečku na závěr,“ doporučuje Žižka. Dodává, že „mlsat se o Vánocích dají i slaďoučké datle, které navzdory vysokému obsahu jednoduchých cukrů nepřispívají k přibývání na váze a snižují míru oxidačního stresu i hladinu triglyceridů. Vynikající jsou například v kombinaci s mírně nakyslými jablky.“
Vánoce pro zažívání
Je samozřejmě důležité prožít vánoční svátky především v klidu a bez jakéhokoliv stresu. Stejně jako po jednom zdravém jídle nezhubnete, tak po jednom nezdravém neztloustnete. Je však důležité myslet i na to, jak se po jídle cítíte, a byla by škoda, aby ve vás jídlo vyvolávalo pocity nadýmání a těžkosti. Odlehčením svého jídelníčku tak můžete dát vánoční dárek svému trávícímu systému.