Podle nového průzkumu společnosti Sophos byl v roce 2020 ransomwarem nejvíce zasažen sektor vzdělávání, kde byla zaznamenána jak nejvyšší míra útoků, tak i nejvyšší náklady na obnovu.

    Sophos, celosvětový lídr v řešeních kybernetického zabezpečení nové generace, zveřejnil studii „State of Ransomware in Education 2021“, která se zabývá rozsahem a dopadem ransomwarových útoků na vzdělávací instituce po celém světě v roce 2020.

    Mezi hlavní zjištění výzkumu patří:

    • Oblast vzdělávání spolu s maloobchodem čelila v roce 2020 nejvyšší míře útoků ransomwaru, kterými bylo zasaženo 44 % organizací (ve srovnání s 37 % ve všech průmyslových odvětvích).
    • Pro vzdělávací instituce byl finanční dopad útoku ransomwaru v roce 2020 ochromující. Celkový účet za nápravu ransomwarového útoku ve vzdělávacím sektoru, s ohledem na odstávky, čas lidí, náklady na zařízení, náklady na síť, ztracené příležitosti, zaplacené výkupné a další náklady, činil v průměru 2,73 milionu dolarů – nejvíce ze všech sledovaných odvětví a 48 % nad celosvětovým průměrem.
    • Více než polovina (58 %) vzdělávacích organizací zasažených ransomwarem uvedla, že se útočníkům podařilo zašifrovat jejich data.

    Další výsledky průzkumu najdete například v článku zde:

    www.itbiz.cz/clanky/sophos-ransomware-nejvice-zasahl-sektor-vzdelavani

     

    Autor