Madeleine Albrightová, Svjatlana Cichanouská, Josef Mašín. To jsou tři lidé z tisícovky, kteří v roce 2021  vyprávěli své příběhy Paměti národa. S Josefem Mašínem jsme nahráli dvanáct hodin strhujícího vyprávění.
    Bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová si velmi zakládá na autorizaci. Proto její čtyřhodinové vzpomínání, mimo jiné na dětství v Praze a bombardovaném Londýně, sice brzy najdete na Paměti národa, nebude jej ale možné dát volně k dispozici novinářům a k dalšímu zpracování.
    Svjatlana Cichanouská vyprávěla o svém dětství a studiích díky mezinárodnímu projektu zachycujícímu běloruskou paměť. Rozhovor se věnoval i posledním dvěma letům, kdy uvěznili jejího manžela, prezidentského kandidáta, a kdy se postavila diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka. Jejího muže odsoudili tento týden k 18 letům vězení.
    Tyto tři životní příběhy se v následujících měsících objeví v on-line archivu Paměť národa, a to spolu s více než 1100 rozhovory natočenými v roce 2021. Máme obrovskou radost, že se to dařilo i přes omezení a lockdowny, protože jsme měli možná poslední možnost mluvit s některými svědky války a padesátých let. V nejbližší době musíme stihnout zachytit poslední z nich, a proto Vás prosíme o podporu. Bez Vás se neobejdeme.
    Paměť národa není jen archivem. Příběhy 20. století vyprávíme ve školách, loni se zapojilo 9 900 žáků, vydáváme knížky, připravujeme filmy, pořady, výstavy, pomáháme starým lidem. Na začátku roku 2022 otevřeme nastálo naši první interaktivní expozici v Institutu Paměti národa Pardubice, poté následují další krajská města.
    Pokud máte možnost, budeme vděčni za podporu. Stačí stovka nebo dvě, které můžete jednoduše poslat přes bankovní bránu na podporte.pametnaroda.cz nebo na účet 6700227/0100.
    Řekněte o Paměti národa přátelům…

    Autor