Čtvrtý ročník Ptačí hodinky – sčítání ptáků (nejen) na krmítkách – je opět tady!
    Zapojit se můžete kdykoliv od 7. do 9. ledna. Těšíme se na všechna pozorování!
     
    Sčítání je určené jak pro jednotlivce, tak i pro kolektivy, například školní třídy. Čím více se nás do sčítání zapojí, tím kvalitnější informace o přezimujících ptácích získáme. Pozvěte proto ke sčítání i svou rodinu, přátele a známé. Sčítat je jednoduché a zvládne to každý.
    Možná už jste sčítali dříve, nebo se těšíte na první Ptačí hodinku. Věříme, že vás sčítání bude bavit za každých okolností. V loňském roce se zapojilo více než 27 tisíc dobrovolníků a společně jsme pozorovali přes půl milionu ptáků! Podaří se letos rekord překonat?
    Ptačí hodinky se můžete zúčastnit kdykoliv od pátku do neděle, stačí jenom hodina času. Sčítat můžete klidně vícekrát, jen pro každou hodinku vložte výsledky zvlášť. Určitě sčítejte i za předpokladu, že máte pocit, že na vaše krmítko ptáci nelétají. I nulový výsledek se počítá a je důležitý!
    Aby vás během sčítání nic nezaskočilo, připravili jsme na webu Ptačí hodinky kapitolu s častými otázkami i podrobnou metodikou, kde najdete veškeré informace ke sčítání.
    Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů. Pokud se vám ani tak nepodaří druh určit, také to nevadí. Zadejte ho do kolonky neznámý druh. Je zcela v pořádku přiznat, že nějaký druh nepoznám, než riskovat, že jej určím špatně.

    běžný stav sčítání je k dispozici na webuPtačí hodinky. K vložení výsledků online máte čas do 14. ledna. Ti, kdo nemají možnost elektronického odeslání, mohou výsledky do stejného data poslat poštou pomocí papírového formuláře.

    Zbývá už jen popřát všem sčitatelům příjemně strávený čas s Ptačí hodinkou a pokud ji budete trávit s fotoaparátem v ruce, nezapomeňte se o své nejkrásnější fotografie podělit. Ty nejpovedenější rádi použijeme k propagaci sčítání a ochrany ptáků.

    Sledujte také náš facebook či instagram. Přidejte se k Facebookové události ZDE a dejte o sčítání vědět i vašim přátelům a známým. Třeba přeposláním tohoto mailu.

    Přejeme vám, ať je na krmítkách i kolem nich živo a ať vás sčítání baví.

    Za tým Ptačí hodinky

    Dita Hořáková

    Autor