Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uběhl přesně měsíc. Ze země uprchly již tři miliony lidí, především ženy, děti a starší osoby, které se snaží najít útočiště v sousedních zemích. Pomoc ovšem nehledají jen v zahraničí – spousta Ukrajinců nechce nebo nemůže zemi opustit a doufá, že se brzo vrátí domů. Člověk v tísni poskytl do 24. března finanční dar 90 ukrajinským neziskovým organizacím za více než 25 milionů korun (1 015 milionů Euro).

    Místní místním – podporujeme neziskové organizace přímo na Ukrajině

    Člověk v tísni (ČvT) byl vůbec jedním z prvních, kdo okamžitě po vypuknutí války zareagoval a začal aktivně organizovat urgentní materiální pomoc. Mimo pomoc na hranicích a v Česku bylo zapotřebí rychle odpovědět i na prudký nárůst vnitřně vysídlených lidí a konkrétních oblastí, jimž chyběly základní věci, jako voda a jídla. ČvT navázal spolupráci s lokálními organizacemi, které jsou v kontaktu se státní správu a dokáží efektivně dopravit pomoc k těm nejpotřebnějším. V současnosti je poměrně těžké sehnat určité zboží přímo na Ukrajině, jsou to powerbanky, spacáky, pohonné hmoty apod., a právě mezinárodní podpora je pro místní organizace klíčová. 

    Jak finanční podpora přímo na Ukrajině vypadá?

    Aby mohly místní organizace dostat finanční podporu od ČvT, musí splňovat nezbytná kritéria, např. kapacitu logistiky a pracovníků, ale i to, zda je pomoc v souladu se zásadami Člověka v tísni. Finanční výše daru závisí na rozsahu potřeb v konkrétní lokalitě, možnostech organizace zajistit odvoz a distribuci zboží či materiálu apod. Podpora místních lidí je nedílnou součástí práce Člověka v tísni. Dlouhodobě se ČvT snaží přispět k budování aktivní občanské společnosti a vzájemné podpoře místních lidí skrze lokální sdružení.

    ČvT finančně podporuje aktivity organizací, které zajišťují konkrétní materiální pomoc v regionech, kde stále probíhají boje. Distribuují se zde převážně potravinové balíčky, voda, kojenecká výživa, hygienické potřeby, ale často se vybavuje i zázemí krytů. Dále jsou financovány lokální sdružení, která začala bezprostředně po invazi budovat kolektivní centra pro vnitřně vysídlené lidi na Ukrajině. Ta jsou dnes bezpečným místem, kde mohou lidé zůstat i několik dní, nabrat síly, a také vyhledat psychologickou pomoc.

    Dříve museli opustit svůj domov, dnes pomáhají na útěku jiným

    DOM4824 je jednou z organizací, finančně podporovaných ČvT. Jedná se o sdružení lidí, kteří utekli z Doněcku v roce 2014. Donedávna se DOM4824 soustředil na podporu sociálního bydlení, rozvíjel umělecké zázemí pro místní a snažili se upozorňovat na práva žen. Nyní se jejich aktivity dramaticky změnily – své prostory nabízí pro vnitřně vysídlené lidi z regionů, kde se stále bojuje a situace tam není stabilní. Pro lidi na útěku je to bezpečné místo, kde se můžou najíst, nabrat síly anebo vyhledat psychosociální pomoc. Člověk v tísni poskytl organizaci finance na pokrytí provozu i nájmu na 2 měsíce a vybavil také zázemí centra. 

    Také organizace STAN původně fungovala na východě Ukrajiny. V roce 2014 se přesunula z Luhansku na západ a mimo umělecké aktivity začala organizovat také rozvojové programy pro místní. V současnosti pomáhají zaměstnanci i dobrovolníci nejčastěji přímo na vlakovém nádraží – vypomáhají s hledáním dočasného bydlení, zařizují administrativu, nabízejí jídlo a vodu. STAN využil finanční dar ČvT na provoz 5 komunitních center pro vnitřně vysídlené lidi v Karpatské oblasti, které podporuje.  

    Autor