České workcampy potřebují své vedoucí. Jako vedoucí workcampu budeš mít skvělou možnost vyzkoušet si roli leadera v mezinárodní skupině. Vedoucí komunikuje s týmem smysl a detaily pracovních aktivit, koordinuje volný čas a stará se o motivaci a energii skupiny. Dá se říci, že se snaží o to, aby byl spokojený organizátor workcampu s prací týmu a tým byl spokojený s průběhem workcampu. Je pro tebe taková výzva atraktivní? Přihlas se do  vzdělávacího cyklu pro vedoucí workcampu.

    CO ZNAMENÁ VÉST WORKCAMP?

    Workcamp

    Workcamp je dobrovolnický projekt, kde spolu pracuje, tráví volný čas, poznává okolí a místní obyvatele mezinárodní skupinka dobrovolníků. Obvykle se pracuje 6 hodin denně, 5 dní v týdnu. Práce většinou nepředpokládá zvláštní kvalifikaci nebo předchozí zkušenosti a je neplacená. Důležitá je především tvoje motivace.

    Role leadera

    Každý workcamp má jednoho až dva vedoucí. V České republice tomu není jinak. Více než 30 českých workcampů potřebuje přes 60 vedoucích, kteří jsou členy týmu, jen mají pár úkolů navíc. Vedoucí komunikuje s týmem smysl a detaily pracovních aktivit, koordinuje volný čas a stará se o motivaci a energii skupiny. Dá se říci, že se snaží o to, aby byl spokojený organizátor workcampu s prací týmu a tým byl spokojený s průběhem workcampu.

    Zaměření workcampu

    České workcampy dělíme do čtyřech kategorií dle zaměření pracovní činnosti. I to může být pro tebe důležitý faktor, až se budeš rozhodovat o tom, který workcamp by tě nejvíce lákalo vést.

    – Pomáhám komunitě

    Dobrovolníci se podílí na úpravách veřejného prostoru, pořádání místních festivalů nebo dětských dnů nebo obnovují místní pamětihodnosti. Pracují jak v malých obcích, tak i ve větších městech. Projekty vytváří mnohé příležitosti k setkávání dobrovolníků a místních lidí a jsou velmi pestré, pokud jde o téma i lokalitu.

    – Pomáhám památkám

    Podporujeme obnovu nebo rozvoj různých druhů památek od hradů a zámků přes židovský hřbitov až po muzeum v přírodě. Dobrovolníci pomáhají nejen se stavebními a renovačními pracemi, ale i s organizací akcí nebo s údržbou parků. Projekty nabízí možnost dozvědět se o obecném tématu památkové péče i o historii konkrétní památky.

    – Pomáhám lidem

    Ve spolupráci se sociálními pracovníky pomáhají účastníci workcampu v sociálně vyloučené lokalitě, v domově pro seniory nebo na táborech pro děti se zdravotním postižením. Zároveň workcampy podporují neziskovky působící v sociálních službách i jinak – renovací komunitního centra, prací v sociálním podniku zaměřeném na biozemědělství atd. Tyto projekty umožňují nahlédnout pod pokličku fungování sociálních služeb v ČR.

    – Pomáhám přírodě

    Podporujeme projekty v CHKO či v různých ekocentrech, tvorbu naučných stezek v přírodě nebo přírodní stavitelství. Součástí je nejen praktická péče o přírodu, ale i environmentální vzdělávání a další aktivity. Projekty se konají většinou v lese nebo v jiných přírodních lokalitách.

    Volný čas

    Workcampy nabízí prostor pro společnou zábavu, návštěvy zajímavých míst v okolí a kulturní aktivity s ostatními dobrovolníky nebo místními obyvateli. Návrhy na program pro volné chvíle může dávat místní partner, ale není to jeho povinnost, neváhej tedy přijít se svými nápady.

     

    Více najdeš na odkaze:

    Vedoucí workcampu

    Autor