V pondělí 9. května slavíme Den Evropy. Připomínáme si výročí Schumanovy deklarace ‒ ambiciózního plánu, který měl zajistit mír v poválečné Evropě a který je zároveň považován za prvopočátek projektu Evropské unie jako takové.

    V souvislosti s vojenskou agresí Ruska vůči Ukrajině je letošní Den Evropy rovněž důležitým momentem potvrzujícím jednotu Evropy v otázce zajištění míru a poskytnutí podpory Evropanům po celém světě.

    Dne Evropy 2022 se můžete zúčastnit odkudkoliv i vy. Vyfoťte se s vlajkou EU nebo slovem „Evropa“, sdílejte snímek na Instagramu, označte náš účet (@europeanparliament) a nezapomeňte přidat hashtag #EuropeDay! Kompletní program spojený s letošním ročníkem z celé EU najdete na této webové stránceEvropský parlament pracuje na tom, aby všechny akce spojené s Dnem Evropy, zejména v Bruselu a ve Štrasburku, byly v souladu s cíli v oblasti životního prostředí a udržitelnosti.  

    Den Evropy je již tradičně spojen také s oslavou evropských hodnot. Letos je to navíc jubilejních 18 let od vstupu ČR do EU. Rádi bychom vás proto pozvali na Den Evropy 2022, který se koná v pondělí 9. května od 13 do 22 hodin na Střeleckém ostrově v Praze. Čeká na vás mnoho zábavných aktivit, kulturní program včetně vystoupení 7krát3, workshopy, sázení stromu, soutěže, besedy a přednášky. Chcete dorazit? Celý program a další informace naleznete na webu akce a na FB události. Těšíme se na vás!

    Den Evropy oslavíme i filmem. To nejlepší ze současné evropské kinematografie vám nabídnou Filmové dny Ceny LUX v kině Edison Praha ve dnech 12.‒14. května, vždy od 19 hodin. Vstup je zdarma.

    Kromě toho připadá na 9. květen také samotný závěr Konference o budoucnosti Evropy, během něhož bude ve Štrasburku předsedům Evropského parlamentu, Rady a Komise předložena zpráva představující návrhy občanů na budoucí směřování EU. Přímý přenos sledujte od 12 hodin zde

    Děkujeme, že jste s námi, a přejeme vše nejlepší ke Dni Evropy 2022!

     

    Kristýna, Kateřina a Jindřich

    together.eu

    Autor