Nedílnou součástí akcí Khamora, na něž se návštěvníci festivalu těší nejvíce, jsou koncerty a galakoncert tradiční romské hudby.

    http://www.romea.cz/cz/kultura/primy-prenos-zaverecny-galakoncert-festivalu-khamoro-2022

    Světový romský festival Khamoro, který od 29. května 2022 nabídl koncerty, výstavy a divadelní představení, uzavřel galakoncert romských hudebníků 4. června. Nahrávku galakoncertu můžete sledovat i na zpravodajském serveru Romea.cz.

    Na sobotním závěrečném galakoncertu v Divadle Archa vystoupila skupina Le Čhavendar či tanečníci z Ballet Lucia Guarnido Studia, představení části jediného ukrajinského profesionálního romského divadelního souboru Teatr Romans, jehož někteří členové před válkou na Ukrajině uprchli do Polska.

    Festival Khamoro se uskutečnil po přestávce způsobené pandemií covidu-19 a souvisejícími vládními opatřeními. Podtitulem letošních festivalových akcí tak bylo „Pojďme se potkat“, jak uvedla ředitelka pořádající organizace Slovo 21 Jelena Silajdžicová.

    Na festivalu se letos představily mimo jiné kapely Imperio a Connection z Česka, izraelský kvartet Mediterranean Gypsy Swing Experience či dechové uskupení The Elvis Ajdinovic Orkestar.

    Khamoro (Slunce) je podle pořadatelů největším festivalem profesionálních romských hudebníků na světě. Praha ho hostí od roku 1999. V posledních letech akci ročně navštíví zhruba 10.000 lidí.

     

    Zdroj: Romea.cz

    Autor