Sobota 17. září 2022

    PROČ NA PADRŤSKÝCH PLÁNÍCH?

    Protože to je jedno z nejkrásnějších míst v celém Česku. A patrně nejméně známé, neboť celá oblast byla uzavřená. Výhledy, které se z padrťských luk, na nichž jsme akci připravili, účastníkům naskytnou, jsou úchvatné. V oblasti se nikdy intenzivně lesnicky ani zemědělsky nehospodařilo, krajina tak byla ponechána vlastnímu vývoji. Proto se v ní daří řadě chráněných rostlin a živočichů.

    Padrtě, to je ale i pohnutá, v leckterých obdobích i rozporuplná, historie budování českého státu.

    Samotné sázení stromů se odehraje podél Altánské cesty v lokalitě zaniklé obce Přední Záběhlá na Padrťské pláni, kde bude na přilehlé louce připraven také pestrý doprovodný program. Další aleje pak budou vysázeny v okolí tohoto epicentra akce – na cyklostezce 2273 u Červeného lomu a naučné stezce kolem Padrťských rybníků u Zadní Zaběhlé. (Parkoviště bude umístěno do lokality Červený lom. Příjezd k Červenému lomu je od obce Nepomuk a Buková na kraji CHKO (Příbramsko) – mapa ZDE.)

    Zdroj: https://praha.skauting.cz/public/brdske-stromsazeni/

    Padrtě, to je ale i pohnutá, v leckterých obdobích i rozporuplná, historie budování českého státu.

    Na okraji Padrťských plání se nacházely obce Přední a Zadní Záběhlá. Měly vlastní školu, hospodu, náves. Z nich bohužel už nic nezbylo, obce ustoupily po druhé světové válce vznikajícímu vojenskému újezdu. Jedním z hlavních důvodů vzniku újezdu byla potřeba vyčlenit v okolí Prahy, kde se rozbíhala výroba nových dalekonosných děl, prostory, v nichž se budou moci nové zbraně, potřebné pro obranu republiky, testovat a vyvíjet. Obyvatelé vysídlovaných vesnic dostali za vyvlastněné majetky odškodné a přestěhovali se do jiných koutů republiky.

    Jediné, co z obou obcí přečkalo až do dnešních dnů, jsou desítky ovocných stromů, které zasadili původní obyvatelé.

    A právě z roubů těchto stromů pocházejí stovky sazenic pro letošní Brdské stromsázení.

    Skutečnost, že jsme použili k výsadbě alejí při Brdském stromsázení v maximální míře rouby jabloní, třešní a dalších ovocných stromů ze zaniklých obcí, je jedním ze symbolů této akce, ojedinělé jak náplní, tak i rozsahem.

    Program dne, doprava na místo a další informace na webu akce:

    https://www.vls.cz/brdske-stromsazeni

    Autor