Do letošního ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 93 alejí a stromořadí ze všech 14 krajů v České republice. Lidé jim celkově poslali 7391 hlasů. Vyhlašujeme celorepublikovou vítěznou alej s největším počtem hlasů a následně vítěznou alej za každý kraj. Každý výherce se může těšit na hodnotné ceny. A která, že ta alej za rok 2022 se stala tou nejoblíbenější?

    Na prvním místě se umístil Moravskoslezský kraj s Lipovou aleji na Uhlířském vrchu s počtem hlasů 1041.  

    Ve 12. ročníku ankety Alej roku se stává Alejí roku 2022 Lipová alej na Uhlířském vrchu – titul se vrací po 8 letech do Moravskoslezského kraje. Lipová alej byla vysázena v 18. století do půdy vyhaslé sopky, neboť Uhlířský vrch je jedna z nejmladších vyhaslých sopek na českém území.  Nyní je tvořena 262 stromy ve čtyřech řadách. Více informací o vítězné aleji se dočtete zde. Na jaře ve vítězné aleji proběhne Alejová slavnost. Při té příležitosti Arnika umístí k Lipové aleji na Uhlířském vrchu pamětní ceduli. 

    Na 2. místě se umístila Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově v Jihomoravském kraji. Moravskoslezský kraj obsadil také 3. příčku s Javorou alejí ke kapli důlního neštěstí v r. 1894, která je připomínkou největšího důlního neštěstí v ostravsko-karvinském revíru. 4. místo patří Městské aleji na ulici Svatoplukova v Prostějově (Olomoucký kraj). Na 5. místě se umístila památná Alej Lipky v Telči dlouhá 1400 metrů, která je velmi oblíbeným výletním místem (Kraj Vysočina).

    Celkové pořadí hlasování za rok 2022, regionální vítěze a další podrobnosti najdete na: https://alejroku.cz/2022/vysledky-2022

    Vítězné snímky ve fotosoutěži Alej roku 2022 i z předchozích ročníků si můžete prohlédnout na  https://alejroku.cz/sin-slavy

    Chtěla bych za celý tým Alej roku, chtěla bych i za všechny patrony poděkovat letošnímu ročníku. Chtěla bych poděkovat všem, kteří jste hlasovali, bylo vás 7391, což je úplně nádherné číslo. A chtěla bych poděkovat především všem, kteří poslali svoje nádherné fotografie do naší ankety, protože naše fotosoutěž se koná každý rok a je čím dál oblíbenější. No a která, že ta alej za rok 2022 se stala tou nejoblíbenější? Na prvním místě se umístil Moravskoslezský kraj s Lipovou aleji na Uhlířském vrchu s počtem hlasů 1041. Gratuluji všem regionálním vítězům. Gratuluji všem hlavním vítězům. Mějte se krásně a těším se už teď na další ročník, ” děkuje herečka a patronka ankety Alej roku Petra Vojtková.

     


    Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy přinášejí užitek přírodě i lidem. Nám pomáhají, např. tím, že omezují hluk ze silnice, nebo omezují odnos zeminy z polí, také pomáhají řidičům v orientaci při snížené viditelnosti. Ochranou stromů podporujeme přírodní rozmanitost, tedy i živočichy, kteří ve stromech žijí.

    Zapojením do ankety nám pomáháte šířit povědomí o významu alejí a stromořadí v krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.

    Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

     

    Autor