Imbolc je slaven 1. února a následován Hromnicemi.

    Imbolc je gaelský svátek spojený se svátkem svaté Brigity a je chápán jako první den jara. S Imbolcem je spojeno pozorování různých znamení z nichž je odhadováno, zda již jaro dorazilo, jako kvetení rostlin, například trnky, nebo aktivity zvířat, především hadů a ježků opouštějících své zimní úkryty. Podle ústního podání z ostrova Man v tento den Caillagh ny Groamagh –„chmurná stařena“ – sbírá dřevo na oheň: pokud je počasí vlídné, tak je úspěšná a prodlouží zimu, pokud nikoliv, tak nenasbírá dostatek otopu a nechá přijít jaro.

    Imbolc je chápán jako první den jara a spojen s laktací a bahněním ovcí, kterým se v této době rodí jehňata. Společně s Beltainem, Lughnasadem a Samhainem náleží mezi nejdůležitější gaelské svátky.

    Symbolem keltského svátku Imbolc (kolem 1. února) je Brigitin kříž, vázaný ze slámy, sítí nebo větviček, který se pro ochranu zavěšoval na domovní dveře.
    Součástí oslav bylo i zapalování malých ohníčků před domy nebo svíček v domech, jako ochranný a očistný prvek.

    Zdroj: https://www.zameknizbor.cz/


    Informační centrum keltské kultury bylo Ústavem archeologické památkové péče zprovozněno v roce 2004 v prostorách zámku Nižbor jako součást velkého grantu Keltská Evropa. Zámek se tak stal trvalou připomínkou keltské minulosti Čech a svou polohou naproti slavnému oppidu Stradonice zprostředkovává svým návštěvníkům nejen poznání, ale také atmosféru keltského světa.


    Jak si uplést Brigitin kříž se můžete naučit podle některého z videí ve starším článku:

    Brigitin kříž a svátek Imbolc

     

    Autor