Těžce zkoušení sýčci, ale také skřivani, čejky, motáci, koroptve a další obyvatelé zemědělské krajiny potřebují naši pomoc!

    Právě teď, kdy nabírají energii po zimě nebo po své cestě ze zimovišť, hledají partnery a vhodná místa k hnízdění, je ten správný čas, kdy je můžeme výrazně podpořit.

    Proč pomáhat teď a proč zrovna polním ptákům?

    Hnízdo motáka chráněné ohrádkou
    Hnízdo motáka chráněné ohrádkou

    Ptáci zemědělské krajiny, kteří byli ještě před třiceti lety běžní a hojně zastoupení (jak je patrné na grafu níže), jsou dnes nejvíce ohroženou a ubývající skupinou ptactva nejen v Česku, ale i v celé Evropě. U některých druhů už počítáme pouze desítky párů, a tak potřebujeme ochránit každého jednotlivce. Hlavním viníkem jejich úbytku je příliš intenzivní zemědělství, které ptákům bere domov a potravu, ale občas i obyčejná lidská nevědomost.  Kvůli nám lidem ptáci z naší krajiny mizí. Ale ještě je možné to změnit – a právě teď na jaře jim můžeme pomoci bezpečně vyhnízdit. S vaší pomocí toho pro těžce zkoušené ptáky zemědělské krajiny můžeme udělat hodně!

    Pomůžeme jim společně?

    V České společnosti ornitologické se snažíme o uzdravení celé krajiny, což je práce vpravdě sisyfovská. Podařilo se nám ale zastavit úbytek sýčků, kromě nich pomáháme také druhům hnízdícím na zemi, které jsou přímo ohrožené zemědělskými pracemi a pod koly těžké techniky přicházejí o vajíčka a o mláďata. Intenzivně spolupracujeme se zemědělci a domlouváme s nimi šetrné způsoby hospodaření. Snažíme se měnit také legislativu.

    V roce 2019 jsme ministrovi zemědělství předali petici Vraťme život do krajiny, požadující, aby nová zemědělská politika byla k přírodě šetrnější. Tuto petici podepsalo celkem 56 602 lidí, včetně mnoha z vás. Jak to dopadlo? Bohužel i přes celou řadu pozitivních změn, které nová zemědělská politika přináší, zůstávají některé podmínky z pohledu ochrany přírody nedostatečné. My ale nepolevíme a budeme usilovat o to, aby co nejdříve došlo k nápravě.

    Současně se nám podařilo prosadit spoustu pozitivních novinek, např. jsme uspěli s novou možností dotace na podporu koroptve polní (vhodně tak doplňuje dotace na podporu čejek a chřástalů, které jsme prosadili v minulosti), do jiných dotačních schémat jsme prosadili povinnost vytvářet biopásy, ponechávat určitou část luk nepokosenou kvůli hmyzu i ptákům a na polích nejvíce ohrožených erozí se i díky našim požadavkům snížila výměra jedné plodiny na 10 ha.

    Všechna tato opatření významně pomohou oživit spíše sterilní zemědělskou krajinu a pro pomoc polním ptákům jsou klíčová. Ptáky ale chráníme i přímo v terénu, zvláště během hnízdní sezóny, která právě začíná.

    Kterým druhům se nejvíce věnujeme?

    Sýček obecný
    Sýček obecný

    Sýček obecný

    Vlajkový druh naší snahy o vrácení života do zemědělské krajiny. Zbývá ho u nás jen něco přes sto párů. Dvě poslední hnízdní sezóny se sýčkům moc nedařilo a zatím nevíme, v jaké kondici přežili letošní zimu. Pustíme se i do monitoringu nových lokalit, letos zejména na Znojemsku, posléze na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku.

    I díky darům od našich podporovatelů toho můžeme pro sýčky udělat hodně. Bojujeme doslova o každého sýčka. Spolupracujeme se zemědělci, vyhledáváme nové lokality, vyvěšujeme speciálně zabezpečené hnízdní budky a informujeme obyvatele obcí, kde sýčci žijí. Nově chceme zkusit přikrmovat sýčky během hnízdění, a tím podpořit úspěšnější péči o mláďata, a zajistit tak silnější populaci.

    Čejka chocholatá
    Čejka chocholatá

    Čejka chocholatá

    Jeden z nejrychleji ubývajících ptačích druhů – za posledních čtyřicet let zmizelo 80 % čejek! Dříve typický druh podmáčených luk se po jejich rozorávání a odvodnění  přesunul na pole, zejména do oranišť, kde jeho hnízda a mláďata ohrožuje těžká technika.

    Chřástal polní

    Jde o skrytě žijící ptačí druh, jehož hnízdění také ovlivňuje zemědělská činnost. Hnízdí ve vysoké trávě a při senoseči tak často přichází o mláďata. U čejek i u chřástalů se zemědělci mohou zapojit do speciálního dotačního opatření na jejich ochranu.

    Chřástal polní
    Chřástal polní

    Moták lužní

    Dravec, který hnízdí v zemědělských plodinách vždy na zemi. Jeho hnízdo je tedy stejně ohrožené zemědělskými pracemi, jako v případě čejek či chřástalů. Díky vyhledávání hnízd a jejich přímé ochraně se daří zvyšovat počty jedinců tohoto krásného druhu, který byl v Česku téměř na vyhynutí.

    Moták lužní
    Moták lužní

    Koroptev polní

    Bývala jedním z nejtypičtějších polních ptáků, její populace se ale mezi lety 1982 až 2022 snížila o více než 90%! Na vině je jednoznačně způsob hospodaření. Velké monokulturní lány bez semen plevelů, bez hmyzu a po sklizni i bez úkrytu.

    Koroptev polní
    Koroptev polní (Grey partridge Perdix perdix, adult looking over shoulder stood in field, Hertfordshire, March)

    Ochránit ptačí druhy lze i jejich pozorováním a zapisováním do faunistické databáze Avif. V současné době je to aktuální zejména pro čejky.


    Co pro polní ptáky, hnízdící na zemi a celou těžce zkoušenou zemědělskou krajinu můžeme s vaší pomocí ještě udělat?

    • Rozšíříme dosavadní spolupráci se zemědělci, představíme jim stávající i nové dotační možnosti pro hospodaření, které bude pro ptáky šetrné.
    • Budeme mapovat a chránit hnízda před zemědělskou technikou. Hnízda čejek vyznačujeme dvěma tyčemi tak, aby je traktorista viděl. Nyní chráníme asi 1 – 2 % hnízd, naším cílem je chránit alespoň 10 %. Pro chřástaly domlouváme posunutí seče na srpen. Hnízda motáků lužních chráníme speciální ohrádkou, aby nedošlo k jejich vysečení.
    • Také zamokřené travní plochy, které se líbí čejkám i chřástalům, potřebují naši péči. V ptačích parcích zabráníme zarůstání podmáčených ploch náletem a zajistíme péči o podmáčená stanoviště.
    • Vydáme videomanuál pro zemědělce o tom, jak chránit na zemi hnízdící druhy ptáků. Plánujeme jej natočit „pohledem traktoristy“.
    • Nebude to lehké, ale budeme nadále apelovat na další změny v legislativě, lobbovat u zákonodárců a snažit se prosadit další úpravy v zemědělské politice.
    • Aktivně se budeme zapojovat do diskuze o obnově naší poničené krajiny a na základě našich znalostí a dat o ptácích navrhneme příslušné právní předpisy, které budou prospěšné nejen pro ptáky, ale pro celou krajinu.
    • Abychom mohli tyto druhy efektivně chránit, potřebujeme o nich a jejich nárocích vědět co nejvíce. Budeme tedy nadále zkoumat vliv hospodaření na biologickou rozmanitost zemědělské krajiny a následně cíleně plánovat vhodná opatření.

    Jak vidíte, jde o spoustu práce, jejíž hlavní část musí být udělána v jarních a letních měsících, a tak předem děkujeme za zvážení další finanční podpory. Věříme, že společně se nám podaří tyto krásné ptačí druhy zachovat i pro příští generace.

    Pro podporu sýčků a dalších ptáků zemědělské krajiny můžete využít dárcovský portál, kde lze snadno platit kartou nebo zrychleným převodem.

    Chci také podpořit ochranu sýčků a dalších ptáků zemědělské krajiny:

    https://www.darujme.cz/projekt/1200987

    Pokud preferujete platbu bankovním převodem přímo na náš transparentní účet, tak  vám rádi pošleme platební údaje, neváhejte nás kontaktovat. Stejně tak v případě jakýchkoli dotazů, námětů či informací.

    Děkujeme všem, kdo už ptáky zemědělské krajiny podporujete a předem i všem, kteří se k jejich podpoře přidáte.

     

    Autor