Pojďme zmapovat výskyt světlušek na území hlavního města! Tito světélkující brouci jsou v současnosti celosvětově ohroženi především světelným smogem a ničením stanovišť.

    Pojďme společně zjistit, kde všude je lze v Praze nalézt.

    Získaná data od vás přinesou velmi cenné informace, které umožní zavést opatření k zastavení úbytku světlušek. Nenechme Prahu zhasnout!

    JAK MŮŽU POMOCT?
    Až půjdete večer domů nebo na procházku a narazíte na světlušku, vyfoťe ji, zaznamenejte přesné souřadnice a nahrajte na iNaturalist. Gratulujeme, právě jste objevili/potvrdili jednu z lokalit a potenciálně tak zabránili vyhynutí místní populaci. Pokud to půjde z fotky poznat, světlušku vám následně určíme do druhu, pohlaví i životního stadia.

    JAK POZNÁM SVĚTLUŠKU?
    V České republice se nacházejí tři druhy světlušek, ale pouze dva z nich jsou noční a pouze jeden z nich svítí za letu.
    Pokud uvidíte letící světélko, jde bez pochyb o samce světlušky menší (Lamprohiza splendidula). Samečci mají tmavá až černá těla a svítí ze dvou proužků na břišní straně zadečku. Samice tohoto druhu jsou malé, zbarvené krémově žlutě, zhruba kolem 1 cm a svítí z několika světelných bodů prosvítajících po celém těle. Samice nelétají, jsou vzhledem podobné larvám a lze je najít v trávě nebo hrabance. Svítí také larvy, podobně jako samičky z několika bodů rozesetých po těle (obvykle čtyř rozmístěných do čtverce), ale jejich těla jsou zbarvená do hněda a tvarem připomínají trilobity.
    Světluška větší (Lampyris noctiluca) je, jak název napovídá oproti předchozímu druhu asi 2-3 větší. Svítící jsou jen samice a larvy. Samice mohou mít až kolem tří centimetrů, nelétají, jsou podobné larvám a lze je také najít v trávě nebo hrabance. Mají tmavé zbarvení a na rozdíl od samic předchozí světlušky svítí silným světlem z několika článků na konci zadečku. Larvy se od samic se liší tím, že na konci zadečku svítí jen dvě tečky. Na zádech pak mají téměř černé larvy pár bílých teček na každém článku.

    KDY JE NAJDU?
    Dospělé jedince světlušky menší lze pozorovat od poloviny června zhruba měsíc až do poloviny července. Na ně pak navazují dospělci světlušky větší, které lze poprvé spatřit většinou až v červenci. V závislosti na počasí se ale můžou objevit už dříve v teplejších oblastech nebo také později v oblastech chladnějších a od toho se také odvíjí konec sezóny.

    Po dospělcích začíná sezóna svítících larev, které lze v teplých místech nalézt ještě počátkem listopadu.

    Světlušky začínají svítit zhruba půl hodiny po západu slunce (v červnu kolem 21:30) a největší aktivita trvá zhruba hodinu. Poté lze pozorovat ojedinělé létající samce světlušky menší, a především svítící samičky obou druhů a později i larvy.

    https://www.inaturalist.org/projects/praha-hleda-svetlusky

    Projekt, který  je realizován Českou zemědělskou univerzitou v Praze s finanční podporou hlavního města Prahy.

    Projekt probíhal také v r. 2022.

    https://www.facebook.com/groups/prahahledasvetlusky/permalink/769220244489981

    https://www.facebook.com/groups/765189408226398/user/100083363619322

    https://www.inaturalist.org/projects/praha-hleda-svetlusky?tab=about

    Autor