Téměř tisíc lidí se v Česku zúčastnilo vycházek v rámci Festivalu ptactva, který koordinovala Česká společnost ornitologická (ČSO). Většina z nich proběhla o uplynulém víkendu. Do mezinárodní akce EuroBirdwatch se každoročně zapojují desítky partnerských organizací BirdLife International, které prostřednictvím vycházek, pozorování či kroužkování ptáků představují veřejnosti fenomén ptačí migrace a symbolicky se loučí s ptáky na cestě do jejich zimovišť. Letos proběhl již jedenatřicátý ročník.

    V Česku se konalo 30 akcí, kterých se zúčastnilo 916 lidí, kteří pozorovali 17 141 ptáků. Dvě další vycházky se ještě uskuteční o následujícím víkendu. Festival ptactva je oslavou ptačí migrace a jedinečnou příležitostí k pozorování podzimního tahu ptáků. 

    „Více než 2 tisíce ptáků měli možnost pozorovat lidé na vycházce k Žehuňskému rybníku. Kromě stohlavých hejn hus velkých a racků chechtavých mohli obdivovat i pisilu čáponohou, vodouše tmavého, jeřába popelavého, orla mořského či lindušku horskou,“ uvádí Gabriela Dobruská, která Festival ptactva v Česku koordinuje.

    Přes 2 tisíce ptáků pozorovali lidé také v okolí Vavřineckého rybníka na Kutnohorsku. „Tady byli nejpočetnější holubi hřivnáči a pěnkavy obecné. Od obou druhů účastníci pozorovali přes pět stovek. Mezi zdejší zajímavá pozorování patřilo šest lžičáků pestrých a dvanáct čírek obecných. Oba druhy patří mezi naše vzácné kachny. Potěšilo také pozorování dvanácti břehulí říčních, kteří jsou příbuzné vlaštovkám,” sděluje Dobruská.

    Na Jivjanských rybnících a také u Tovačova se účastníkům ukázal orlovec říční, který patří k vzácným dravcům. „Celkově za zmínku stojí také pozorování potápky černokrké, kolihy velké, jestřába lesního, moudivláčka lužního a také dvou druhů sov – kalouse ušatého a puštíka obecného,” říká Dobruská.

    Většinu akcí provázely ukázky odchytu ptáků spojené s kroužkováním. To je důležité pro zjišťování informací o tahu ptáků. Na mnoha místech se chytli ptáci, kteří již své kroužky měli z dřívějších let. To pomáhá zjistit například stáří ptáků či jejich věrnost tahovým cestám.

    V celé Evropě 34 partnerských organizací BirdLife International v rámci Festivalu ptactva uspořádalo 777 akcí, kterých se zúčastnilo 15 tisíc lidí. Pozorovali celkem 3,5 milionu ptáků na cestě do zimovišť. 

    TOP 3 pozorované druhy v Česku

    • špaček obecný (Sturnus vulgaris) – 2 407
    • holub hřivnáč (Columba palumbus) – 1 672
    • kachna divoká (Anas platyrhynchos) – 1 518

    TOP 3 pozorované druhy v Evropě

    • berneška bělolící (Branta leucopsis)
    • holub hřivnáč (Columba palumbus)
    • špaček obecný (Sturnus vulgaris)

    Gabriela Dobruská

    Autor