Vzduch provoněly první kapky deště, nicméně v přírodě stále kraluje jedno ovoce… Ovoce, které máme tendenci opomíjet a přitom je jedno z nejúžasnějších. Odvěký symbol života, zdraví a nesmrtelnosti, ale také lásky, poznání a plodnosti. Ano, JABLKA!

    Na světě najdeme okolo 30 000 druhů – z toho 1 000 u nás, kde se pěstování jabloní těšilo odjakživa velké oblibě, např. na křížalách si pochutnávali už v době kamenné. Pochází z Kavkazu nebo Blízkého východu a byly velmi oblíbené a vážené, proto jej také králové na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem. Kdysi velmi populární odrůdy jako Strýmka, Jeptiška, Jadernička moravská, Míšeňské,… dnes ale již bohužel pomalu mizí z české krajiny.

    Podle dozrávání plodů se jabloně dělí na letní (např. Ananasové letní, Astrachán bílý), podzimní (např. Řechtáč soudkovitýGrávštýnskéKalvil červený podzimní) a zimní, které často potřebují uležet, aby dostaly tu pravou chuť – proto se hodí i k uskladnění (např. Panenské českéSudetská reneta, Boskoopské červené). 

    Jedno jablko denně

    Nejenže chrání srdce, cévy svědčí střevní mikroflóře, ale také podporují celkovou imunitupaměť mozkové funkcebojují proti infekcímnádorům, mají detoxikační regenerační účinkypovzbuzují náladuhubnutí, zvyšují vitalitu a navíc nás i omladí! Obsahují téměř všechny známé vitamíny, antioxidanty a mnoho cenných minerálů…

    Kdybychom měli vypisovat všechny přínosy jablek na zdraví, budeme tady opravdu dlouho. Není tedy bez důvodu, že se jablka nazývají nejzdravějšími plody světa. Potvrzuje to i jedno známé anglické přísloví: „Sněz jedno jablko denně a doktoři budou bez práce.

    Kam na jablka 

    Pokud nemáte vlastní strom na zahrádce, nevadí. Naše mapa obsahuje okolo 4100 značek, které vám ukážou cestu – nejvíc jich sběrači zaznamenali ve Středočeském kraji. Jablka ale najdete i v pražských sadech, kam můžete zavítat ve společnosti našeho knižního Průvodce pražskými sady, který také pomůže s naplánováním výletním trasy.

     

    Autor