Hlasování v letošní anketě bylo napínavé – do poslední chvíle! Děkujeme za skvělou energii všem komunitám, hlasujícím i každému, kdo anketu podporuje a šíří dál.

    Vítězkou 22. ročníku ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství se stala Hruška v širém poli z Pardubického kraje s celkovým počtem 6 433 hlasů. Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. Seznamte se s jejím příběhem ve videu, které vzniklo ve spolupráci s naším generálním partnerem, minerální vodou Ondrášovka.  

    Na druhém místě se umístila Nepomyšlská lípa z Ústeckého kraje s počtem 6 027 hlasů a na třetím Lípa na školní zahradě v  Sulíkově s krásnými 3 823 hlasy.

    Během slavnostního vyhlášení Stromu roku 2023 na brněnské Hvězdárně a planetáriu to dnes, 24. října,  odtajnili pořadatelé z Nadace Partnerství. Hruška získala 6 433 hlasů z celkových 28 250 a stala se již třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Vloni zvítězila rovněž hrušeň z Příbramska, před třemi lety zase jabloň. Ne náhodou se letos na pultech obchodů objevila také speciální hrušková edice minerální vody Ondrášovka, která je generálním partnerem ankety. Kompletní výsledky nabízí web www.stromroku.cz.

    Všem vítězům i finalistům gratulujeme.

    „Hlasy jsme se snažili získat, kde se dalo. Pomohla nám média v našem kraji, obecní úřady i školy. Anketu a naši hrušku jsme propagovali na sociálních sítích ale třeba i na Country dni nebo traktoriádě v Mrákotíně. Máme radost, že se díky anketě podařilo zviditelnit naší malou obec. Na hrušku se teď chodí dívat nejen místní, ale i lidé z širokého okolí,“ komentuje vítězství Ludmila Vacková, která strom do ankety navrhla.

    Autor