První lednový víkend to opět vypukne. Zimní sčítání ptáků Ptačí hodinka se pomalu blíží a jako každý rok pro vás máme připraveno mnoho novinek a zajímavých materiálů. Veškeré informace, včetně metodiky sčítání, najdete na webu Ptačí hodinky. Nezapomeňte si tedy datum poznamenat do diářů!
    PTAČÍ HODINKA 5.–7. LEDNA 2024
    Předpověď počasí hlásí příchod chladnějších dní a tak můžeme začít plnit svá krmítka. Postupně se tak připravíme na již šestý ročník Ptačí hodinky, která proběhne 5.–7. ledna 2024.
    Prozatím tak máme dost času si zopakovat vše potřebné a začít trénovat poznávání ptačích druhů. Při sčítání se tentokrát zaměříme na otázky o zimování druhů, které většinou odlétají do Středomoří, ale vzhledem k teplejšímu počasí je můžeme čím dál častěji potkat i v blízkosti krmítek. Doufáme, že se do sčítání zapojíte a pomůžete nám na otázky o výjimečně zimujících ptácích odpovědět! Samozřejmě nás zajímají i ostatní návštěvníci krmítek či míst, kde sčítáte. Nezapomeňte také, že přikrmovat je třeba zodpovědně a krmítka plnit kvalitní potravou.
    PTAČÍ HODINKA 5.–7. LEDNA 2024

    Minulého ročníku se zúčastnilo přes 28 tisíc lidí, kteří pozorovali přes 517 tisíc ptáků. Nejčastěji pozorovanými druhy ve všech předchozích ročnících byly sýkory koňadry, sýkory modřinky, oba druhy vrabců, kosi černí a hrdličky zahradní. Jak to dopadne při dalším sčítání?

    Od 6. do 8. ledna 2023 se zapojilo 28 625 dobrovolníků, kteří odeslali 18 846 hodinových sčítání.
    Dohromady jsme zaznamenali více než půl milionu ptáků. Ptačí hodinku sčítali
    občanští vědci napříč celou Českou republikou. Mezi sčitateli najdeme přes tři tisíce rodin, desítky škol nebo také nejstaršího sčitatele v úctyhodném věku 94 let.
    Účast veřejnosti je pro sčítání ptáků na krmítku klíčová – jen díky ohromnému množství dobrovolníků získáváme takové množství cenných údajů o našich přezimujících ptácích.

    https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/

    Dita Hořáková

    A že jednotlivé druhy nepoznáte?
    Česká společnost ornitologická zveřejnilakrátká návodná videa, která vám pomohou ptáky rozeznat. Podívejte se:
    Minuta na krmítku – hrdličky holubi / poznávačka hrdlička zahradní a holub hřivnáč

    id-xs-12 css-15j76c0″>

    ÚČASTNÍCI
    celkem se sčítání účastnilo 28 625 osob
    PTÁCI
     Celkem sečteno 517 383 ptáků
    sýkora koňadra
    Sýkora koňadra:93 451
    vrabec polní
    Vrabec polní: 76 265
    vrabec domácí
    Vrabec domácí: 73 298

    Autor