Prahou plnou strašidel 2024 (foto Havlín)

    Rozklíčovat v šifře ukrytou adresu, najít ji podle mapy a strašidlu, které na místě budí hrůzu, předat správné zaklínadlo.

    To byl úkol závodníků, kteří se v sobotu 13. ledna 2024 vydali do Prahy plné strašidel. Ti nejrychlejší jich zvládli najít přes dvacet!
    „Důvody, proč se závod koná právě v tomto období, jsou dva. Jednak je to tradice skoro čtyřiceti let, ale to hlavní – ta tradice vznikla a ustálila se v tento termín hlavně proto, že se brzy stmívá a tudíž může být závod konán za šera, aniž by se muselo čekat třeba do šesti…,“ říká Jan Petera, jeden ze zakladatelů a dlouholetých organizátorů závodu, který se letos ujal role moderátora doprovodného programu a závěrečného vyhlášení vítězů  na Střeleckém ostrově.
    Prahou plnou strašidel 2024 (foto Havlín)

    Strašidla jsou lákavá, večerní Praha malebná, šifry lehké pro ty mladší i zapeklité pro ostřílené závodníky.

    Soutěžních hlídek ze skautských oddílů bylo přihlášeno přes čtyři stovky v pěti věkových kategoriích, a k tomu dalších 150 hlídek v kategorii Veřejnost. Mnozí závodníci  vážili dalekou cestu, sjeli se doslova z celé republiky: namátkou třeba z Nového Města nad Metují, Plzně, Českého Brodu, Vrchotových Janovic, Liberce, Příbrami a mnoha dalších míst, aby v tajuplných uličkách staré Prahy zažili trochu dobrodružství.
    Prahou plnou strašidel 2024 (foto Havlín)
    Poblikávající lampy spoře osvětlovaly šerá zákoutí, kde se odehrávala setkání neohrožených dětí a strašidel.
    Historie netradičního šifrovacího závodu Prahou plnou strašidel se začala psát v listopadu roku 1983. Strašidla jsou vybírána podle knihy Pražská strašidla autorů Miroslava Švandrlíka a Jiřího Wintera-Neprakty a jejich role zastávají skautští dobrovolníci. Z komorní akce o pár účastnících se časem vyvinulo klání se stovkami hráčů a příznivců.
    Zuzana Havlínová a -mkr-
    Foto Havlín a Michal Janata
    Prahou plnou strašidel 2024 (foto Léa Decroix)
    Prahou plnou strašidel 2024 (foto Petr Valach)
    Prahou plnou strašidel 2024 (foto Michal Janata)

    Autor