Je vám mezi 16 a 30 lety? Pracujete na projektu s evropským rozměrem, který posiluje naši demokracii? Přihlaste do soutěže o Cenu Karla Velikého – registrace jsou právě otevřeny!

    Ocenění nesoucí jméno Karla Velikého, slavného středověkého panovníka, který spojil velkou část Evropy a podporoval vzdělanost, udílí každoročně Evropský parlament a Nadace Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách mladým lidem za projekty, které podporují spolupráci a porozumění, posilují společný smysl pro evropskou identitu a demokratické hodnoty. 

    Upozorňujeme, že přihlásit svou vlastní iniciativu nebo nominovat projekt ze svého okolí můžete až do 12. února 23.59 hodin

    Chci se přihlásit!

    Jak to celé funguje?

    Národní poroty vyberou vítěze v každém členském státě EU, kteří se poté zúčastní slavnostního předávání cen 7. května v německých Cáchách. Právě tam budou vyhlášeny tři evropské vítězné projekty. A o co se soutěží? Kromě finanční podpory pro ty nejlepší i o návštěvu Evropského parlamentu v Bruselu nebo Štrasburku.

    Podívejte se, kdo vyhrál loni:

    🔹 AILEM: Překonávání jazykových bariér

    První cenu získal projekt AILEM z Belgie – vůbec první jazyková aplikace vytvořená na míru uprchlíkům a žadatelům o azyl, která byla vyvinuta ve spolupráci s nimi. Aplikace využívá jazyk k odbourávání mezikulturních nedorozumění a rozdílů mezi uprchlíky a jejich hostitelskou zemí. Obsahuje užitečné fráze, příběhy a hry pro výuku jazyka a také představuje způsoby, jak se spojit s ostatními uživateli. Cílem projektu je spojit lidi z různých prostředí, s různými zkušenostmi a sociálním postavením. Více zjistíte na jejich webu nebo Instagramu.

    🔹 Mobilní muzeum klimatu: Inspiruje k ekologickému životu 

    Na druhé příčce se umístily projekty hned dva: Mobilní muzeum klimatu z Litvy a European Correspondent (Evropský zpravodaj) z Nizozemska. Mobilní muzeum klimatu (Mobili Klimato muziejaus paroda) vzniklo v květnu 2022 s cílem přimět lidi k životnímu stylu šetrnému ke klimatu. Skládá se ze čtyř dvanáctimetrových mobilních námořních kontejnerů představujících témata od příčin a důvodů změny klimatu až po praktické tipy na snížení spotřeby. Podrobnosti na webu a Instagramu.

    🔹 European Correspondent: Sjednocuje mladé novináře 

    Projekt European Correspondent, založený v roce 2022, sdružuje více než 140 mladých novinářů z celé Evropy. Jejich cílem je podílet se na vytváření evropské žurnalistiky. Každý den posílají e-mailem přehled týkající se nejdůležitějších zpráv a novinek – pokaždé z jiného regionu. Zjišťují také, jak k zásadním otázkám přistupují lidé v různých evropských zemích. Detaily zjistíte na jejich webu nebo LinkedInu

    Nyní je řada na vás, abyste se zapojili! Pomozte nominovat další vlnu přelomových projektů, které budou inspirovat naši komunitu v tomto klíčovém roce spojeném s evropskými volbami. Ty se v Česku budou konat 7. a 8. června 2024. Neradi byste tohle datum zapomněli? Zaregistrujte se k odběru připomínek a upozornění v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu a nezapomeňte využít svůj hlas. 

    Autor