Ministerstvo zdravotnictví letos apeluje na dodržování zásad při sestavování jídelníčku na zotavovacích akcích pro děti tak, aby strava byla pro děti vhodná a nutričně vyvážená. 

    Proto doporučuje vzdělávací materiály Státního zdravotního ústavu, které slouží jako podklad pro edukaci osob zajišťujících letní dětskou rekreaci.

    „V této souvislosti je nutné upozornit, že krajské hygienické stanice prioritně posuzují konkrétní způsob zajištění stravování na akci, tj. zda se jedná o tábornickou nebo klasickou kuchyň, s čímž souvisí i možnosti zajištění tzv. bezpečného, tedy zdravotně nezávadného stravování účastníků akcí,“ zní z ministerstva.

    Stáhněte si materiály Výživa na vlastní pěst a Jak mít sůl pod kontrolou

    Základem je Pyramida výživy

    Je důležité, aby nám strava přinášela pohodu a abychom si na ní pochutnali. Z toho důvodu by výživová doporučení měla být snadno použitelná při přípravě každodenní chutné stravy a my si mohli postupně na jejich základě vytvářet celoživotní stravovací návyky. Základní pomůckou, která nám pomůže sestavit vyváženou, pestrou a přiměřenou stravu, je Pyramida výživy. Pokud se naučíme s pyramidou pracovat a na základě jejího principu sestavovat veškerá denní jídla, získáme základní doporučení k pestrosti a přiměřenosti naší výživy.

    Pomůže vám edukativní materiál: Výživa na vlastní pěst

    Pozor na sůl v dětském jídelníčku

    Státní zdravotní ústav upozorňuje, že skutečná spotřeba soli v ČR je 3× vyšší než doporučená. I v dětském věku vede nadměrná konzumace soli k hypertenzi, tedy ke zvýšenému krevnímu tlaku, což je trend, který v posledních letech registrují lékaři už i u dětí. Diagnózy, dříve u pokročilého dospělého věku, se přesouvají do stále nižších věkových skupin. Překračování doporučeného denního množství soli (eventuálně sodíku) v dětském jídelníčku je rozhodně nežádoucí. Sůl nahrazujte bylinkami, které pomohou dosáhnout kvalitní chuti.

    Jak mít sůl pod kontrolou a jak to zvládnout ve třech týdnech?

    Stáhněte si několik efektivních možností: Jak mít sůl pod kontrolou

    Autor