Den Příběhů bezpráví 2024

    U příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu 27. června jsme uspořádali pietní happening na Karlově mostě. Hlavními aktéry happeningu byli studenti, kteří nesli panely s medailonky a portréty lidí, kteří byli zabiti při pokusu o překonání železné opony. Studenti symbolicky most přepažili na dvě strany a lidé přecházející z východu na západ se tak setkali s těmi, jenž zemřeli na cestě za svobodou.

    Na atmosféru z pietního happeningu se můžete podívat v naší fotogalerii.

    Den Příběhů bezpráví 2024

    „Není to tak dávno, co lidem, kteří nechtěli žít v zemích tehdejšího východního bloku, v nichž byla zdánlivě ušlechtilá idea komunismu uvedena v praxi, stála při útěku v cestě železná opona. Stovky lidí – muži, ženy, i děti – byly zastřeleny, zemřely výbuchem miny, po zásahu elektrickým proudem, nebo je roztrhali psi. Železná opona evropským kontinentem již neprochází, nemusíme riskovat život na hranici mezi evropskými státy. Naše svoboda je ale opět ohrožována a nebezpečí znovu přichází z východu. Rusko, stejně jako v minulosti Sovětský svaz, se chová imperiálně, vojenskou agresí se snaží rozšířit směrem na západ. Hranici demokratického evropského prostoru nyní brání lidé v Ukrajině. Akcí proto chceme vzdát poctu i jim. Bojují nejen za svoji vlast ale rovněž za naši svobodu,“ říká Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách.

    Organizace Příběhů bezpráví zveřejnila tematický spot, který divákům umožní zažít pokus o útěk z pohledu člověka, který se rozhodl dát všanc svůj život kvůli vidině svobodného života za železnou oponou. Video zároveň vybízí k seznámení se s příběhy skutečných obětí z tehdejšího Československa i okolních zemí. Ty si můžete přečíst v kompletním znění na webu Příběhů bezpráví.

    This webpage is available in English.

    Autor