V reakci na bezpečnostní hrozby, které se v těchto dnech objevily na českých školách, rozhodly dnes příslušné resorty o zřízení operativní pracovní skupiny, která bude v reálném čase řešit problémy, které pro školy, rodiče i žáky v takových situacích nastanou. Ministr školství Mikuláš Bek a ministr vnitra Vít Rakušan dnes školám zaslali společný dopis.

    Stovky českých škol se v posledních dnech staly terčem výhrůžných e-mailů. Ministři školství a vnitra se proto s Policií ČR a zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Laurenčíkovou dohodli na vzniku pracovní skupiny, která bude připravena tyto situace řešit ve chvíli, kdy nastanou.

    Jako ministr školství jsem si vědom toho, jak je tato situace pro ředitelky a ředitele, pedagogický sbor, další zaměstnance škol, stejně jako pro žačky a žáky a jejich rodiče obtížná. Mohu všechny ujistit, že odpovědné složky pracují s nejvyšším nasazením na tom, aby pisatele výhrůžek vypátraly a umožnily školám vrátit se do obvyklého režimu. Spolu s panem ministrem Rakušanem jsme dnes zaslali školám dopis, kde jim doporučujeme, jak mají v situacích narušujících bezpečnost postupovat. Důležité je zamezit šíření strachu současně s posilováním důvěry dětí a žáků k autoritám, které dbají o jejich bezpečnost,“ uvedl dnes ministr školství Mikuláš Bek.

    Co se týká bezpečnosti ve školách, MŠMT pracuje v současnosti na aktualizaci Metodického doporučení – Minimálního standardu bezpečnosti tak, aby materiál reflektoval současnou situaci, byl konkrétnější, lépe popisoval, jak předcházet různým (bezpečnostním) událostem a jak zmírnit jejich následky atd. Aktualizovaný materiál vzniká ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, Policií ČR a dalšími aktéry, přičemž nová verze by měla být dostupná do konce roku 2024.

    Opatření zaměřená na bezpečnost a na podporu duševního zdraví a well-beingu dětí a žáků aktualizuje MŠMT průběžně. Tato opatření mají za cíl vytvořit prostředí, ve kterém se děti a žáci budou cítit dobře a budou schopni dosahovat svého maximálního potenciálu. Opatření navržená MŠMT jsou navázána na Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030+ a souvisí také s připravovaným vládním programem „Bezpečné dětství: cesta k prevenci násilí ve společnosti“. Jde o komplexní program, který bude obsahovat přes dvacet opatření pro klíčové rezorty včetně MŠMT, MPSV, Ministerstva zdravotnictví či Ministerstva vnitra.

    MŠMT nedávno představilo portál, na kterém shromažďuje svá metodická doporučení a metodickou podporu školám. Ministerstvo vnitra k problematice ochrany měkkých cílů, kam spadají i školy a školská zařízení, zřizuje tyto stránky.

    Pokud mají děti úzkostné stavy nebo chtějí o svých obavách mluvit s někým jiným než s rodiči či učiteli, mohou využít Linku bezpečí: Pro děti a studenty do 25 let včetně. NONSTOP. Tel.: 116 111. K dispozici je i chat, který najdete na stránce https://www.linkabezpeci.cz/.

    Autor