Tento týden se v mnoha evropských zemích, včetně České republiky, slaví 9. ročník Evropského týdne recyklace baterií. Hlavním cílem této iniciativy je upozornit veřejnost na důležitost třídění a recyklace baterií. Každý den se v Evropě do oběhu dostane přibližně 13,3 milionu baterií, což představuje roční objem kolem 3,33 miliardy kusů. Z tohoto množství je zhruba tři čtvrtiny baterií předáno k recyklaci. Týdenní kampaň organizuje sdružení národních organizací pro sběr baterií, EUCOBAT, a v České republice ji zaštiťuje organizace ECOBAT.
    V České republice je patronem Evropského týdne recyklace baterií ECOBAT, který je jediným kolektivním systémem organizujícím sběr všech typů odpadních baterií. ECOBAT se stará o sběr od monočlánků, baterií z elektrokol, AKU nářadí nebo fotovoltaických systémů až po autobaterie a baterie z elektromobilů. Zajišťuje také jejich třídění a následnou recyklaci. Občané mohou odpadní baterie odevzdat na více než 28 000 sběrných místech po celé České republice.

    ECOBAT se aktivně podílí na vzdělávání veřejnosti o významu recyklace. Je zakladatelem a hlavním partnerem školního vzdělávacího programu „Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“ a pravidelně se účastní vzdělávacích akcí pořádaných městy a obcemi. Kromě toho spolupracuje s krajskými úřady na šíření osvěty a důležitosti odpovědného nakládání s bateriemi.

    Vzdělávací a osvětové aktivity ECOBAT

    ECOBAT zajišťuje osvětovou kampaň ECOCHEESE, která podporuje sběr baterií v domácnostech prostřednictvím speciálních sběrových krabiče! k, které jsou k dispozici zdarma. Společnost také rozšiřuje své vzdělávací aktivity prostřednictvím nového webu, kde nabízí videa a kurzy o správném a bezpečném nakládání s bateriemi pro veřejnost, obce, firmy a další instituce.

    Tři klíčové důvody, proč je recyklace baterií důležitá

    Sběrem použitých baterií jednoznačně chráníme přírodu a naše zdraví.

    Zde jsou tři hlavní důvody, proč baterie nepatří do koše:

    1. Ochrana přírody a přírodních zdrojů
    Pokud by baterie skončily v popelnici na směsný odpad, putovaly by na skládku nebo do spalovny. V těchto místech se z nich mohou uvolňovat škodlivé látky, včetně těžkých kovů, jako je kadmium, olovo, rtuť a nikl, které mohou znečistit ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Tyto látky mají negativní dopad na životní prostředí, zdraví lidí i zvířat. Správným odevzdáním baterií na sběrná místa předejdete těmto škodlivým účinkům a zajistíte, že baterie budou bezpečně zpracovány a recyklovány.

    2. Recyklace a využití druhotných surovin
    Baterie obsahují cenné kovy, jako jsou železo, mangan, kobalt, nikl, měď a stříbro, které jsou nekonečně recyklovatelné. Tím, že baterie odnášíte na sběrná místa, významně šetříte přírodní zdroje, protože umožňujete opětovné využití těchto kovů. Recyklací 100 kilogramů baterií je možné získat až 74 kilogramů kovonosných surovin. Tyto suroviny mohou být znovu využity ve stavebnictví, při výrobě domácích potřeb, jako jsou sklokeramické desky a okapy, ale také při výrobě šperků, hudebních nástrojích, kosmetice a mnoha dalších produktech.

    3. Snížení rizika vzniku požáru
    Nesprávně vyhozená baterie může zkratovat, přehřát se a způsobit požár, nebo dokonce výbuch. Tento problém se často objevuje na skládkách nebo v odpadech, kde nejsou baterie správně zpracovány. Sběrem a recyklací baterií tak pomáháte nejen přírodě, ale také snižujete riziko vzniku nebezpečných požárů.
    Kam tedy vybité baterie patří?

    Použité baterie můžete odevzdat na mnoha místech:

    • Sběrné nádoby v obchodech: Najdete je ne! jen v prodejnách s elektronikou, ale i v potravinách.
    • Úřady, školy a zaměstnání: Mnoho veřejných institucí a firem má vlastní sběrné nádoby na baterie.
    • Červené kontejnery na ulicích: Do těchto kontejnerů patří malé nefunkční elektrospotřebiče s baterií, kterou nelze snadno vyjmout, jako jsou elektrické kartáčky, powerbanky či hračky.
    • Sběrné dvory: Pokud si nejste jisti, můžete vybité baterie vždy odevzdat na sběrném dvoře ve vašem městě.

    Nejbližší sběrné místo pro baterie naleznete v online mapách na stránkách KAMsNIM.cz nebo na webu organizace ECOBAT.
    Správné nakládání s bateriemi nejenže chrání přírodu, ale také zajišťuje bezpečnost nás všech!

    O neziskové organizaci ECOBAT

    ECOBAT je česká nezisková společnost, která již přes 20 let zajišťuje komplexní služby spojené se zpětným odběrem baterií. V roce 2022 se stala první společností v České republice, která získala oprávnění od Ministerstva životního prostředí k provozování kolektivního systému pro zpětný odběr odpadních baterií. ECOBAT je rovněž členem evropské asociace EUCOBAT a partnerem sdružení RENEOS, které se zaměřuje na sběr, opakované použití, přepravu a recyklaci lithiových baterií.

    Podpořte tento týden recyklaci baterií a přispějte tak k ochraně životního prostředí!

    Nejen Evropský týden recyklace baterií

    Dalších více než 250 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den.

    http://www.UklidmeCesko.cz

    Autor