V Senátu byly dne 12. září 2024 uděleny Medaile MŠMT významným osobnostem české pedagogiky. Medaile, které jsou nejvyšším oceněním v oblasti vzdělávání a výchovy, předal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

    Jsem rád, že mezi oceněnými letos figurují dlouholetí úspěšní ředitelé škol všech stupňů, zaměření i velikostí, učitelé různých aprobací, ale také ti, kteří svou kariéru věnovali mimoškolní práci s mládeží v oblasti umění nebo sportu. Jejich příklady ukazují, že inspirativní pedagogické osobnosti můžeme najít v každém kraji, ve velkých městech i na malých venkovských školách,” řekl ministr Bek v úvodu slavnostního ceremoniálu.

    Medaile MŠMT se udělují za významnou pedagogickou, výchovnou, vědeckou nebo uměleckou práci, dlouhodobé a vynikající působení v resortu školství nebo za mimořádně záslužný čin při zajišťování a zlepšování podmínek pro výchovu a vzdělávání v České republice. Medaile se udělují ve dvou stupních, a sice 1. stupně (stříbrná) a 2. stupně (bronzová).

    Kandidáty a kandidátky na medaile mohou navrhovat zástupci škol, vyučující, rodiče, žáci, ale i široká veřejnost. O udělení medaile rozhoduje ministr školství na základě došlých návrhů. Autorem návrhu medaile je akademický sochař Zdeněk Kolářský.

    Seznam oceněných je k dispozici ZDE

    Foto MŠMT

    Autor