Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou.  Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

    Regionální zastoupení organizace ADRA v Moravskoslezském kraji dnes začíná s monitoringem situace v Ostravě-Svinově a v Petrovicích u Karviné. Další místa budou následovat v příštích dnech. V místech, kde již opadla voda, budou zaměstnanci organizace společně s dobrovolníky speciálně proškolenými pro mimořádné události, navštěvovat obyvatele vytopených domů. Budou zjišťovat, v jakém rozsahu byli postiženi, jaké jsou momentálně jejich potřeby a jakou potřebují pomoc. Pracovníci organizace ADRA jsou v intenzivním kontaktu s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, který tuto mimořádnou událost koordinuje.

    „V současné chvíli hledáme dobrovolníky především na manuální práci. Budou pomáhat například při úklidu bahna či zatopených prostor. Mohou pomoci i při likvidaci suti či jiných činnostech, které budou aktuálně potřeba. Hledáme však i kvalifikované dobrovolníky, kteří budou lidem zasaženým povodněmi poskytovat psychosociální pomoc. U těchto dobrovolníků je podmínkou buď výcvik krizové intervence nebo absolvování kurzu první psychické pomoci,“ říká tisková mluvčí Dobrovolnického centra ADRA Ostrava, Mgr. Katarína Kijonková.

    Případní zájemci o dobrovolnickou činnost naleznou na sociálních sítích organizace ADRA CZ a webových stránkách www.adra.cz kontaktní formulář, prostřednictvím kterého se mohou zaregistrovat. Přímí odkaz na formulář je: https://forms.gle/5xU6reziyw3S2ifF9.

    V tuto chvíli má ADRA přihlášených 650 dobrovolníků. Pořád však hledá nové. Humanitární organizace ADRA z předchozích zkušeností předpokládá, že dobrovolnická pomoc bude potřebná nejenom v následujících dnech, ale týdnech.

    Dobrovolníkem se dle zákona o dobrovolnické službě může stát osoba starší 15 let, pokud jde o výkon dobrovolnické služby na území České republiky. Osoby mladší 18 let potřebují k výkonu dobrovolnické služby souhlas zákonného zástupce.

    ADRA Česká republika také vyhlásila veřejnou sbírku, na kterou je možné přispívat prostřednictvím portálu Darujme.cz – darujme.cz/sosadrapovodne 2024 nebo přímo na číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 391.


    O organizaci ADRA v Ostravě

    Dobrovolnické centrum ADRA koordinuje dobrovolnické aktivity v Ostravě a okolí už od roku 2008. Po celou dobu tato organizace propojuje svět lidí, kteří chtějí pomáhat, se světem těch, kteří pomoc potřebují. Ostravská ADRA je součástí mezinárodní humanitární organizace ADRA, která pomáhá lidem v nouzi po celém světě. Dobrovolníci a dobrovolnice ADRA přinášejí radost do života seniorům, dětem, nemocným či lidem se zdravotním postižením. Kromě koordinace dobrovolnictví ADRA provozuje v Ostravě čtyři charitativní obchody a věnuje se i firemnímu dobrovolnictví.

    Více o Dobrovolnickém centru ADRA Ostrava na http://adraostrava.cz/, www.facebook.com/adraostrava nebo https://www.instagram.com/adra_ostrava/