Aplikace NNTB (Nenech to být) pomáhá od roku 2017 v boji proti šikaně na školách.

    Založili ji tři studenti brněnského gymnázia, kteří se sami s šikanou setkávali, ale nevěděli, jak jí čelit.

    Od začátku letošního školního roku pomáhá pod záštitou slovenského ministra školství Tomáše Druckera i v Banskobystrickém kraji. V rámci pilotního programu na řešení šikany ji zavádí přibližně dvacet středních a základních škol, pokud se osvědčí, začnou ji využívat školy po celém Slovensku.

    Aplikace NNTB funguje jako online schránka důvěry a umožňuje žákům a studentům bezpečně a anonymně komunikovat o všem, o čem není snadné mluvit osobně. Ozvat se mohou písemně, ale i poslat hlasovou zprávu s pozměněným hlasem, skrze jednoduché webové rozhraní nebo přímo aplikaci na telefonu. „Studenti mohou NNTB používat v situacích, kdy jsou svědky nebo dokonce sami oběťmi nejrůznějších nekalostí včetně šikany. Sami si mohou vybrat, zda napíší anonymně nebo ne. Za školu komunikuje pod svým jménem nejčastěji metodik, výchovný poradce nebo školní psycholog, takže dítě ví, s kým mluví,” vysvětluje princip fungování David Špunar, spoluzakladatel aplikace.

    Kromě výhod pro uživatele, jako jsou anonymita, nepřetržitá dostupnost a snadnost používání, přináší NNTB také benefity pro školy. Těm umožňuje sledovat stav nahlášení, přizpůsobit si formuláře na oznámení od studentů a také pokročilou správu a analýzu údajů.

    Podle výzkumu z roku 2023 bylo na Slovensku 25 % žáků obětí šikany, 43 % svědkem a 9 % agresorem. Se šikanou dosud nemělo zkušenost pouze 45 procent žáků 7., 8. a 9. tříd základních škol a prvních tří ročníků středních škol. Ke klasické šikaně se za poslední roky přidala také kyberšikana, která probíhá skrytě, a proto se odhaluje ještě hůř. Kvůli dlouhodobé šikaně si loni na podzim vzali na Slovensku dva žáci život.

    Projekt slovenského Ministerstva školství má za cíl vybudovat ve školách bezpečné prostředí, kde se studenti nebudou bát šikanu oznamovat a budou vědět, že se jejich problémy berou vážně. Jeho součástí je také zavedení krizového semaforu, který školám nabídne jasnou metodiku na vyhodnocení a řešení šikany. A pokud se pilotní program v Banskobystrickém kraji osvědčí, rozšíří se na všechny základní a střední školy na Slovensku.

    „Naše aplikace pomáhá se šikanou už 7 let. Na Slovensku šikana v posledních letech eskalovala a my jsme rádi, že Ministerstvo školství obrátilo právě na nás. Aplikace NNTB pomáhá vytvářet bezpečné prostředí nejen na školách, ale i v pracovních kolektivech po celém světě. Žáci skrze ni řeší nejen šikanu, ale i situaci doma, psychické zdraví nebo například sebepoškozování – vlastní, ale i spolužáků,” vysvětluje Jan Sláma, spoluzakladatel NNTB.

    V České republice se od roku 2017 aplikace rozšířila na více než 2000 středních a základních škol. Během loňského školního roku ji studenti využili více než tisíckrát. Šikana se opakovaně objevuje na předních příčkách témat, která žáci řeší.

    NNTB je česká whistleblowingová platforma, ve světě známá jako FaceUp, která vznikla v roce 2017 jako nástroj pro oznamování šikany na školách. Postupně se rozšířila i do firemního prostředí. Slouží jako místo pro bezpečné řešení problémů, o kterých je složité mluvit, nebo podávání podnětů ke zlepšení. NNTB v současnosti využívá více než 2000 škol a 1500 firem z celého světa. Zakladatelé Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm za své projekty v oblasti sociálního podnikání získali řadu světových ocenění.

    NNTB.cz

    Autor