Pavel Maurer dá na obyčejný selský rozum, který je prý v gastronomii potřeba. A jak se pozná? O tom hovoří v glose pro Český rozhlas:
Pevně věřím, že všichni tušíte, co znamená, když se o někom řekne, že má selský rozum. Takový člověk nemusí být právě doktorem filozofie nebo vědátorem, přesto uvažuje logicky, chytře, realisticky a většinou také správně.
Úžasný selský rozum měla například moje moravská babička. Vychodila několik tříd základní školy v Blatnici a pocházela z 12 dětí, od kterých se doma vyžadovalo, aby spíš pracovaly na poli nebo aby si dokázaly poradit s telením krávy, než aby uměly vyjmenovaná slova po „s“. Její názory na svět byly vždy jednoduché a přesné. Dodnes je držím v paměti.
Nedávno jsem si na ni a její selský rozum vzpomněl. Majitelka prestižního sýrařství v Londýně popisuje, jak jela do Francie za jedním sedlákem, aby mu sdělila, že jeho sýry jsou tak oblíbené, že by jich dokázala prodat dvakrát více. Sedlák odvětil…
Celou glosu Pavla Maurera si poslechněte zde:
Celý text si můžete přečíst zde:
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/maurer/_zprava/jite-castecne-salamy-a-nahrazkovy-syr-pouzivejte-selsky-rozum-radi-pavel-maurer–1291337