Léto se nám překulilo do druhé půlky a v tomto období patří k nejoblíbenějšímu ovoci ŠVESTKY! Ty se – možná díky slivovici:) – staly pro naši zemi nenahraditelnými. Tak si sbalte svých pět švestek a vyrazte s košíčkem hledat modré zlato…
Přichází sezóna švestek – šťavnatých modro-fialových plodů stromů jménem slivoň švestka neboli švestka domácí. Toto ovoce je původem z Kavkazu a přestože dříve rostlo všude kolem, dnes se pomalu stává vzácností…
Kromě skvělé sladkokyselé chuti a pestrého využití v kuchyni se švestky mohou pyšnit i širokým léčebným působením – což není tak známé, jako recepty na koláč…
Švestka jako lék našich babiček
Z vitamínů ve švestkách najdeme pouze vitamin E, zato minerálních látek přehršel – vápník, hořčík, fosfor a draslík. Krom toho jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.
Haló haló, proč je švestek málo
Úroda švestek bývá velmi kolísavá a mnohdy dochází k předčasnému opadání plodů nebo usychání větví. Nejčastější příčinou jsou škůdci a nemoci, např. pilatka švestková, šárka nebo monílie. Za padáním plodů ale může být i velké sucho nebo špatné opylení. V současné době je také velmi aktuální problém nepředvídatelné počasí, způsobené klimatickou změnou.
Zde je důležité připomenout, jak obrovský význam má druhová pestrost, protože co skolí jednu, neublíží druhé…
Kulinářské využití
– nejoblíbenější jsou KOLÁČE a DEZERTY, např. švestkové knedlíky, crumbly, rýžové nákypy – nejlépe v kombinaci s mákem – při velké úrodě se můžeme pustit do ZAVAŘOVÁNÍ, výroby DĚTSKÝCH PŘESNÍDÁVEK nebo tradičních POVIDEL – ty v zimě oceníme třeba při výrobě ŠVESTKOVÝCH OMÁČEK (např. k uzenému masu nebo do hamburgrů:)) – úžasnou laskominou pro děti je i tzv. ŠVESTKOLÁDA – neboli marmeláda ze švestek a kakaa, která potřebuje pouze spousty času u sporáku na malý výkon. Švestky se nechají rozvařit, odpařit a pak se podle chuti přidá kakao (případně cukr, med nebo nějaký sirup na doslazení). Recepty např. zde nebo zde. – na dlouhé zimy je ideální ŠVESTKY NASUŠIT – v horkých letních dnech osvěží švestková ZMRZLINA, která je navíc úplně jednoduchá. Univerzální recept od naší Divoženky najdete zde. – švestky můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE, např. v kombinaci s broskvemi a bílým jogurtem – švestkové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu – švestky se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde. – no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a švestky už vám lezou i ušima, přeměňte je na SLIVOVICI. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu. – švestky se užijí i v DOMÁCÍ KOSMETICE, např. do pleťových masek
Co se sušenými švestkami
– NÁPOJ PRO SPRÁVNOU ČINNOST STŘEV – večer naložíme 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž se macerovaly (popř. můžeme macerát svařit s trochou celé skořice, a pomerančové + citronové kůry společně s pár hřebíčky). Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
– sušené švestky se dají přidávat DO POLÉVEK (zelňačka, fazolačka), zamotat DO ŠTRÚDLŮ, MASOVÝCH ROLÁD, dochutit jimi ZELÍ, GULÁŠE ZE ZVĚŘINY, KUSKUSY, snídaňové KAŠE, atd., – vynikající a snadný tip na letní sedánky u ohně jsou GRILOVANÉ ŠVESTKY VE SLANINĚ PLNĚNÉ MANDLEMI – rozmixované jsou super sladidlem (a spojovací hmotou) do zdravější verze VÁNOČNÍHO CUKROVÍ, např. nepečených kuliček ze sušeného ovoce a ořechů nebo marokánků.Hurá na švestky
Pokud nemáte vlastní strom na zahrádce, nevadí. Naše mapa obsahuje okolo stovky značek, které vám ukážou cestu. Nejvíce zaznamenaných švestek je v okolí Prahy a na Jižní Moravě, která je „krajem slivovice“… Švestky ale najdete i v pražských sadech, kam můžete zavítat ve společnosti našeho knižního Průvodce pražskými sady, který také pomůže s naplánováním výletní trasy.
Hodí se vám naše tipy? Používáte mapu Na ovoce? I když nám to není milé, její chod bohužel není zadarmo. Svým příspěvkem na Darujme.cz nám pomůžete udržet mapu naživu a podílet se na jejím rozvoji.
Děkujeme, že tu pro sebe vzájemně můžeme být! Vaše Na ovoce