V Česku vznikl Food Waste Institut, který má za cíl snížit plýtvání jídlem. Bude radit školákům, starostům, ale i hypermarketům. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká v rozhovoru spoluzakladatelka.
Až třetina vyprodukovaného jídla skončí v Česku v koši. Podle tříletého výzkumu vědců z brněnské Mendelovy univerzity jednotlivec v Česku vyhodí v průměru 36,4 kilogramu jídla ročně, v sídlištní zástavbě je to dokonce 53 kilogramů na osobu.
Právě na zmíněné vysoké škole nově sídlí Food Waste Institut, který má mezi Čechy tlumit zbytečné mrhání jídlem. Jeho spoluzakladatelé ve čtvrtek prezentovali nový spolek i jeho webovky. Chtějí vzdělávat školáky, spolupracovat s obcemi nebo radit hypermarketům.
Celý článek, grafy a rozbory najdete na:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-milion-tun-potravin-v-kosi-v-cesku-nejvic-plytvaji-mladi-a-chudsi-lide-253221