Browsing: Bambiriáda 2005
Spolupráce mezi Českou radou dětí a mládeže se datuje již od konce roku 1999. První smlouva úrazového pojištění pro členská sdružení České rady dětí a mládeže byla uzavřena 1. 1. 2000. Poprvé však v letošním roce byla smlouva uzavřena na dva roky. Generali Pojišťovna a. s. je také generálním partnerem jednoho z nejvýznamnějších projektů České rady dětí a mládeže – Bambiriády. Na to, jak hodnotí spolupráci Generali a České rady dětí a mládeže a Bambiriádu samotnou, jsme se zeptali ředitele odboru pojištění osob Ing. Petra Hájka.
Milým zpestřením Bambiriády se už tradičně stala nabídka návštěv muzeí, galerií, ale i dalších atrakcí. Přehled možností kam se v době Bambiriády můžete zdarma či za velmi symbolický poplatek vypravit, najdete na www.bambiriada.cz. Navíc ho má každý návštěvník na své vstupence. A zdaleka to nejsou výpravy jen do muzeí. Součástí nabídky v hlavním městě je i bobová dráha na Proseku. Jenže.
Je pátek 27. května ráno a já nasedám do autobusu směr Liberec. Mám před sebou tři dny návštěv po bambiriádních městech po celé republice. Letos se mi podařilo „utrhnout“ z Prahy na delší dobu, abych zjistil, jak Bambiriáda vypadá ve dvanácti jiných místech. Opustil jsem tak atmosféru pražského „bambiriádní letiště“ na Vítkově, kde jsme Bambiriádu zahájili ve čtvrtek dopoledne, a vydal se na cestu klasičtějšími dopravními prostředky – autobusem a autem.
Sedmička je mnohými považována za šťastné číslo a co se letošní již sedmé Bambiriády týče, řekla bych, že oprávněně. Bambiriáda, jejíž motto znělo: „Na křídlech dětské fantazie“, je akce, na které představují svou činnost organizace zabývající se výplní volného času dětí a mládeže. Dříve se v Praze konala na vltavských ostrovech, později na Letenské pláni a letos propukla dokonce na dvou místech: v parku na Vítkově a v loděnici Bošán v Podolí.
Během pražské Bambiriády zasedal v Národním památníku na Vítkově Sněm dětí, který pořádal kulaté stoly se zajímavými lidmi. V sobotu 28. května 2005 před dětský sněm předstoupil představitel muslimů v ČR Mohamad Abbas. Diskuse byla rozdělena do tří částí. V první části pan Abbás přítomné seznámil se svým názorem na vstup Turecka do EU, ve druhé části vysvětloval důvod konfliktu mezi Izraelem a Palestinou a třetí část věnoval dění v Iráku. V následujícím článku se o názorech pana Abbase dozvíte víc.
Pracovně jsem byl v pátek 27. 5. 2005 v Olomouci, v krásném sídelním městě tohoto kraje. O Bambiriádě jsem se „dozvěděl“ již z plakátu na Hlavním nádraží. Takže jen co jsem zakončil pracovní jednání, vypravil jsem se kolem 14.30 hodiny do areálu Flóry Olomouc, příjemného komplexu parků, pavilonů a jezírek s vodním ptactvem. Vydal jsem se ze strany od Pavilonu „A“, ze stanice tramvaje a první maminky s kočárkem a třemi dalšími dětmi kolem ní jsem se otázal, jestli neví kde najdu Bambiriádu: „Já ji také hledám, ale už tu chvíli bloudím, takže sama nevím…“
Byl večer a bylo ráno, den první. S vyplazeným jazykem se vyšplhá kluk s batohem na horu Mont Everest alias Vítkov a dosedne do stínu košatého stromu, hodí batoh do rozpáleného stanu. Je čtvrtek ráno a za pár okamžiků se otevřou brány již sedmé Bambiriády. Je šťastný, protože nemusel do školy a bude zase hodně důležitej. Bude totiž příslušníkem štábu žlutých mravenců. Uvidí ho všichni, kdo přijdou za chvíli na Bambošku. Juj, to bude super, výskne si. Milena Kořínková mu navlíkne žluté tričko, chlazené nápoje bublají v presscentru a minerálky se oteplují vedle hlavní brány.