Jak chutná placka z mouky drcené na zrnotěrce, maso vařené v kůži nad ohněm nebo salát z bršlice kozí nohy? Neolitickou hostinu nám připravila Karolína Lopourová, vedoucí Archeoskanzenu Březno.
Skanzen nestojí v Březně u Postoloprt náhodou, jde o významnou archeologickou lokalitu, která má tradici nepřetržitého osídlení dlouhou sedm a půl tisíce let.
„Jarní povodeň v roce 1954 vyvolala sesuvy půdy u břehu Ohře a odkryla tak hroby ze starší doby bronzové. Když začali archeologové lokalitu blíž zkoumat, zjistili, že tam žili už první zemědělci mladší doby kamenné, které postupně vystřídaly kultury doby bronzové, po nich Germáni, Slované… Původně sídlili lidé u potoka, který tady už dnes není, někdy okolo 10. století se pak přestěhovali o kousek vedle, kde je dnes obec Březno,“ vysvětluje Karolína Lopourová.
Třicet let probíhal v místě dnešního skanzenu archeologický průzkum, na něj navázaly archeologické experimenty…
Článek si můžete dočíst zde: